Renovatie Dokkum Sionsberg Ziekenhuis

Project Daktechniek Emmen
Scroll

Projectdetails

Locatie
Dokkum
Datum
Niet bekend
Opdracht gever
Niet bekend

Renovatie Dokkum Sionsberg Ziekenhuis

Medisch Centrum Sionsberg klaar voor een duurzame toekomst

Cofinimmo verwerft, beheert en ontwikkelt al meer dan 35 jaar in Europa huurvastgoed in het zorgvastgoedsegment. Met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen realiseren ze hoogwaardige zorg-, leef- en werkruimtes. Dochteronderneming Superstone heeft het voormalige ziekenhuis Sionsberg in Dokkum opgenomen in haar portefeuille. Sionsberg is nu een medisch centrum, waarin verschillende poliklinieken zijn gevestigd voor laagcomplexe en chronische zorg. Wits Noord kreeg de opdracht gegund om het pand te verduurzamen, samen met Van Manen en Zwart Architecten (VMEZ) uit Drachten.

Een mooi project voor beide partijen en daarom praten we erover met Dick Mooij, commercieel manager van Wits Vastgoedonderhoud Nederland, Tjeerd Visser, operationeel manager bouwkundige zaken van Wits Noord, Lolke Wijtsma, architect bij Van Manen en Zwart en Erik van Halderen, projectleider bij Van Manen en Zwart.

Wits Noord en Van Manen en Zwart Architecten hadden nog niet eerder samengewerkt. Hoe zijn jullie betrokken bij dit project?
“VMEZ was al eerder betrokken bij de Sionsberg. We hebben de gevel opgefrist en een restaurant ontworpen met ontmoetingsfuncties erbij. Dat opfrissen van de gevel was overigens nog best een uitdaging: de oorspronkelijke gevel was al sinds 1972 oranje, dus dat zat verankerd in het collectieve geheugen van de hele omgeving. Toch hebben wij voor andere, rustigere kleuren gekozen. Het is tenslotte een gebouw waar je beter moet worden en dan moet je niet onrustig worden van felle kleuren. Daarom hebben we gekozen voor de kleuren van het Wad, dat niet zo ver van Dokkum ligt.

Superstone en Wits Vastgoedonderhoud Nederland werken al enige tijd gezamenlijk aan diverse projecten en onderhoud, en hierdoor is een solide landelijke samenwerking ontstaan. Na een aanbesteding is Wits Noord als gegunde partij uit de bus gekomen.”

Op welke wijze is het pand verduurzaamd?
“We hebben het dak vervangen en geïsoleerd, nieuwe gevelplaten met isolatie aangebracht en spouwmuurisolatie toegepast. De beglazing hebben we vervangen door zonwerend HR++glas. Dat scheelt binnen behoorlijk qua temperatuur en bovendien kon de zonwering hiermee komen te vervallen.”

Wat merken de gebruikers nu van al deze duurzame maatregelen?
“We hebben daklekkages verholpen door een complete vernieuwing van het dak en we hebben isolatie en EPDM-dakbedekking aangebracht. De temperatuur is nu stabieler, het is minder snel te warm of te koud. Kortom: veel comfortabeler. Het energielabel is van C naar A gegaan en dat betekent een reductie van energieverbruik.”

Tegen welke uitdagingen liepen jullie aan om het pand goed en op tijd op te leveren?
“De communicatie was belangrijk, vanwege het doorlopende gebruik van het object. Bovendien werden de werkzaamheden vertraagd vanwege de aanwezige flora en fauna die is aangetroffen na onderzoek. Hierdoor was er beperkte tijd in de uitvoering in de seizoenen. De brandwerendheid van de pui was ook een uitdaging en we hebben hieraan wijzigingen aangebracht in samenspraak met het bevoegd gezag en de architect. Verder waren er leveringsproblemen van het materiaal, onder andere door corona. Daarnaast hechtte de onderlaag van de dakbedekking niet op de constructie en was er geen tijd om dit te laten drogen. Het alternatief werd daarom grind. Daarnaast moesten we tijdelijke voorzieningen treffen vanwege het openen van de gevel, waarbij de vluchtwegen in stand gehouden moesten worden.”

Sionsberg was gedurende de hele verbouwing operationeel. Hoe ging dat?
“Het is altijd een uitdaging om een pand te verduurzamen waar ondertussen ook gewerkt wordt. Gehoortesten doen bij patiënten bijvoorbeeld, is lastig als wij ondertussen aan het boren zijn. We hebben dus regelmatig tussentijdse overleggen gehad om de overlast tot een minimum te beperken.

Bovendien maken meerdere huurders gebruik van het pand, dus we moesten met verschillende partijen communiceren. Zo heeft VMEZ van tevoren een presentatie gegeven aan alle gebruikers over de omvang van de werkzaamheden. VMEZ zorgde ook voor een wekelijkse update naar de huurders aangaande de geplande werkzaamheden en mogelijke overlast gedurende de periode.

Al met al hebben we dus gezamenlijk best wat uitdagingen op moeten zien te lossen, maar het eindresultaat mag benoemd worden. De samenwerking is met alle betrokken partijen prima verlopen. Sionsberg heeft weer een frisse look en gaat duurzaam de toekomst tegemoet! Wits Noord blijft hierbij betrokken voor het vastgoedonderhoud namens Superstone.”

Daarom Daktechniek Emmen
  1. De beste prijs-kwaliteit verhouding
  2. Meer dan 30 jaar ervaring
  3. Specialist in renovatie kleine daken

10 jaar garantie

Wij geven op alle door ons gemaakte werken standaard een garantie van 10 jaar. Omdat wij alleen met Kwaliteitsmaterialen werken en omdat wij gecertificeerd zijn in de verwerking van deze materialen, krijgt u na onze werkzaamheden een produktcertificaat thuis gestuurd.

Onze projecten